Stilstudie

Det är många folk som tittar lite extra på en när man kommer gåendes med/åkandes på SBUn och vissa frågar vad det är och hur den funkar. Jag har då erbjudit dem att prova och de flesta nappar och testar. Jag ibland förklarar jag vad jag tycker är lättaste sättet att starta, ibland inte. Ibland visar jag också vad jag menar.

Jag tycker helt klart att det är lättast att sätta sig på SBUn, ena foten på stödet, andra på marken och blicken på nåt långt fram. Därefter lutar jag framåt, åker en bit balanserandes med "markfoten" i luften. Har jag högerfoten i marken så puttar jag inte upp mig åt vänster med foten utan försöker balansera upp det med kroppen. Först då jag har balans placerar jag foten på stödet. På detta sätt har jag lättare att ta stöd i marken med foten om jag skulle behöva, men främsta fördelen är att jag inte börjar med att förskjuta masscentrum i sidled, vilket rubbar balansen. 
Detta går ju på en bråkdelssekund nu när jag kan det såklart. Även om jag ibland åker med benet utåt och leker med balansen ibland också. =)

Vart jag ville komma var att jag tycker det är rätt intressant att studera hur alla andra gör när de testar. Majoriteten följer INTE min taktik. De plockar upp foten på fotstödet direkt och puttar dessutom åt sidan med foten, med följd att de måste sätta ner andra foten i marken. Detta händer även rätt ofta när jag berättat min taktik.Det är nog lite mer instinktivt att ta upp foten direkt. Det är rätt lika hur många som lär sig snabbt respektive långsamt eller inte alls. Jag tycker mig dock se att de som klarar de snabbare faktiskt oftast gör nåt liknande min taktik.

Jag hade med SBUn till mitt konsultkontor en gång och många testade den då. Tyvärr skedde detta inomhus i en trång, orak korridor. Det är betydligt lättare när man kan åka åt sidan om man vinglar lite, utan att köra in i väggar, soffor, hyllor osv. Hur som helst varierade talangerna även här. En kille lyckades bland annat göra två stycken burn-outs med brännmärken i golvet och skon som följd! =P En annan kille utmärkte sig dock åt andra hållet och imponerade rejält! Denna killen har cyklat enhjuling rätt mycket tidigare och det märktes direkt att han hade balansen. Han gjorde helt tvärtemot min taktik. Han satte sig, plockade upp båda fötterna på fotstöden och försökte balansera stillastående. Det gick ju såklart inte till en början, men efter nåt försök och med lite fart framåt så fixade han det. Riktigt riktigt imponerande! Jag fick en film på honom, tyvärr är den när han åker lite snabbare, men man kan ändå se hur han vrider på höfterna för balansen. Lägger upp den i ett eget inlägg.